11 september

Sedan den 11 september 2001 förknippar de flesta datumet med terrorattackerna mot Twin Towers i USA. Men redan innan dess hade datumet en mörk historisk skugga för många, eftersom det också är det datum då militärkuppen i Chile genomfördes år 1973. I år är det femtio år sedan den händelsen, vilket uppmärksammas på många sätt med evenemang, konserter och utställningar. Över en miljon chilenare flydde från sitt land och hamnade utspridda runtom i världen. En stor grupp chilenska flyktingar bosatte sig i Sverige och många kulturarbetare – inte minst författare – engagerade sig stort i Chile och chilensk kultur under 1970-talet. Detta engagemang har beskrivits på ett bra sätt av historikern Charlotte Tornbjer i antologin 1973. En träff med tidsandan (red. Marie Cronqvist, Lina Sturfelt & Martin Wiklund, 2008)

Min egen historia har också påverkats stort av militärkuppen i Chile genom att min mamma träffade och så småningom gifte sig med Julio, en chilensk flykting och musiker som kom till Sverige 1975. Han har, med sin musik och sina många berättelser, påverkat min uppväxt och min syn på litteraturens och kulturens kraft. Som musiker fick han ofta uppdrag att spela med sitt band Somos i olika sammanhang och de repeterade sina låtar i vardagsrummet därhemma, låtar som blev en del av min uppväxt. Vid middagsbordet berättade han otroliga historier om sin uppväxt och sitt liv i ett land så långt borta att jag hade svårt att föreställa mig det.

Det var först när jag som 14-åring läste en bok, Joan Jaras biografiska skildring av Victor Jara, och samtidigt var på min andra resa till Chile med familjen, som jag började sätta samman berättelserna och det jag nu läste och såg runtomkring mig till en sammanhängande bild. Luckorna började fyllas i, jag kunde sätta mig in i Julios berättelser på ett nytt sätt. I boken jag läste nämndes Julio vid namn och en del av hans musikaliska historia (som jag fått berättat för mig från ett annat håll) lyftes fram. Det blev nästan en magisk upplevelse att se hur det fantastiska kunde vara helt verkligt.

Joan Jaras bok om sin man, Victor Jara, En sång för livet (1985), i svensk översättning av Maria Ekman.

Victor Jara avrättades på en fotbollsarena i Santiago de Chile och hans musik är ett exempel på den chilenska musikrörelsen Nueva canción, som idag fått ett uppsving i Latinamerika (se P2 dokumentären som länkas till nedan). Bara häromdagen dömdes två av de militärer som mördat Jara till 25 års fängelse vardera – femtio år efter händelsen. En av dem hängde sig. Den historiska händelsens svallvågor fortsätter än.

Detta tar jag nu upp som en utgångspunkt för att prata om musikens, litteraturens och andra kulturella yttringars kraft. Att se hur chilensk kultur idag har blivit en integrerad del av den svenska kulturen genom de evenemang som skapas för att minnas den 11 september är också en påminnelse om hur ett möte mellan olika kulturer kan leda till något positivt, både på kort och lång sikt. I dessa tider känns det särskilt viktigt att lyfta fram goda berättelser på det området. 

Nedan listas länkar till ett antal av de evenemang som ges med anledning av 50-årsminnet av militärkuppen i Chile, samt några andra referenser av intresse med kort beskrivning av vad de innehåller.

Omslagsbilden för detta inlägg visar Julio Numhauser och Francisco Ibarra i gruppen Somos.

Länkar till evenemang:

Länk till filmvisning av Breaking social och tillhörande evenemang med regissören, Mikael Wiehe och Tania Naranjo: 

https://www.filmstaden.se/film/NCG270502/breaking-social-med-regissor-mikael-wiehe-och-tania-naranjo?fbclid=IwAR2Wqng99T5GmrsRUQXtkZ2B1HwxKMwZ43oerdrVVucrRlU-ev1b6EXURdk

Poster om utställning i Stadshallen i Lund, 11 september:

Länk till konsert om Victor Jara i Göteborg:

Den 28 oktober hålls också en konsert ”1000 gitarrer för Victor Jara”, en hyllning till den chilenske musikern Victor Jara på Studiefrämjandet i Malmö.

Andra länkar för den intresserade:

En historisk artikel om det svenska engagemanget för Chile år 1973 som jag refererar till i texten:

Charlotte Tornbjer (2008): ”Moralisk chock och solidaritet. 1973 och det svenska engagemanget för Chile”. I antologin 1973. En träff med tidsandan, redigerad av Marie Cronqvist, Lina Sturfelt och Martin Wiklund, Nordic Academic Press: Lund.

Dokumentär i Sveriges Radio P2 om Victor Jara och protestsångerna. Julio Numhauser intervjuas bland annat i programmet: 

https://sverigesradio.se/avsnitt/victor-jara-och-protestsangerna

Länk i Spotify till Cornelis Vreeswijks fantastiska album Rätten till ett eget liv (1978), där han sjunger Victor Jaras låtar på svenska:

Länk till Julios låt ”Todo Cambia”, i en nyinspelad version tillsammans med sonen Maciel Numhauser. Sången skrevs i Åkarp 1982, den användes som kampsång i Chile i samband med störtandet av diktatorn Pinochet och har spelats av hundratals artister runtom i världen: 

Författare: Sara

Jag är lektor i Förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet. Min forskning har bland annat berört deckare, barn- och ungdomslitteratur, genus och värdefrågor om litteratur och bokmarknad.

Lämna en kommentar

Carnegie Medal Project

Rereading 8 decades of winners

Nordic Noir

Nordic Thrillers, Suspense, and Crime Fiction

litteratur och klass

En blogg om Förlags- och bokmarknadskunskap

Academia Made Easier

En blogg om Förlags- och bokmarknadskunskap

patter

research education, academic writing, public engagement, funding, other eccentricities.

Konsten att vara forskare - en blogg av David Larsson Heidenblad

En blogg om Förlags- och bokmarknadskunskap

Björn Lundberg

Skriv historia: om forskning och skrivande

Redaktörens anmärkningar från orangeriet

En blogg om Förlags- och bokmarknadskunskap